Skötselråd för din käpphäst

Hur fäster man pinnen på käpphästen?

Mina käpphästar levereras alltid fyllda med vadd, men exklusive pinne. Ifall du väljer att köpa din käpphäst på plats, på en tävling, så medföljer dock pinnen utan extra kostnad. 

Jag har alltid ett gäng pinnar hemma som beställningarna får låna inför att de ska fotas. Det innebär att alla hästar har haft pinne på sig tidigare, och därmed har ett "hål" i vadden, där pinnen ska sitta. Detta gör det väldigt enkelt för dig att sätta på en egen pinne, då hästen har som en kanal inuti sig. 


Steg 1: Sätt försiktigt på pinnen på hästen. Lättast är att hålla hästen upprätt och hålla händerna på varsin sida om hästens hals, för att pinnen ska hamna jämnt. 

Steg 2: Kontrollera att all vadd ligger bra. Vid köp av häst från mig, så skickar jag alltid med lite extra vadd. Denna extra vadden kan du använda för att fylla på med stoppning vid behov. Då vadden längst ner, ibland kan flytta på sig när man stoppar i pinnen. 

Steg 3: Tejpa några varv runt tygbiten närmast pinnen. När tygbiten sitter tight runt pinnen, tejpa neråt och fäst tejpen även i pinnen. 

När pinnen är fasttejpad så är hästen redo att ridas!

Tips: Här köper jag mina pinnar!

Tips: Här köper jag min tejp!

Hur behåller jag min käpphäst i bästa möjliga skick?

Då käpphästarna är handgjorda så måste man ha i åtanke att de inte håller för vad som helst. Följ rekommendationerna nedan så ökar du chansen att hästen behåller sitt fina skick!


- Rid inte hästen ifall det regnar / bada inte med den. Särskilt viktigt ifall din häst är skuggad, då skuggningen kan suddas ut.


- Borsta inte din häst med hårda borstar. Då det sliter på tygets hållbarhet. En hemmagjord borste i skumgummi funkar bra. 


- Vid ridning, håll din ena hand i hästens pinne och den andra i tyglarna. På så sätt så lägger man ingen vikt eller tryck i hästens mun. 


- Tränsa hästen försiktigt och försök att inte öppna munnen för mycket. Mina hästar levereras med nålar i munnen. Dessa väljer du själv om du vill behålla eller inte. Nålarna hjälper hästens mun att hålla sig stängd, om man sätter tillbaka dem efter tränsning. 


- Behandla din käpphäst väl och kasta den inte på marken, bär den inte i öronen osv. 

Häst med "veck i halsen". 

Kan ibland bildas ifall man råkar dra för hårt i tygeln. 

Reparationer

Har din häst varit med om flitig användning och behöver fräschas upp?

Inga problem! Då kan hästen komma in på reparation hos mig!


Priset på en reparation ligger på 100-150 kr per häst, beroende på vad som behöver fixas/lagas.

Följande ingår:

- Omstoppning

- Byte av kartong (det hårda) i öron

- Byte av ögon/näsborrar

- Byte av man

- Påfyllning av skuggning

- Lagning av hål


Alla reparationer sker i mån av tid, och jag förbehåller mig rätten att neka en reparation, ifall tiden ej finns. 

Utöver priset tillkommer även frakt. Där du som hästägare står för frakten åt båda håll. Både till mig, samt tillbaka till dig. Frakten ligger på 82kr. 



Mina hästar har vanligtvis en livslängd på minst ett år, innan de behöver repareras. Ju mer försiktig du är med hästen, desto längre behåller den sitt skick.